Feed on
Posts
Comments

Börjar helt klart känna av biverkningarna av metadonet nu :(. Har succesivt fått öka dosen och fick idag 60 mg metadon, vilket är en full dygnsdos som ska hålla en frisk under 24 timmar. Dock är det helt klart en ganska hög dos för mig. Det där beror helt på tolerans och jag antar att jag lyckades gå ner i tolerans under den veckan jag tände av innan jag började på behandlingen eftersom jag känner av metadonet så starkt. Hur som helst så känner jag mig onekligen lite luddig i huvudet och rätt avtrubbat. Ungefär som på heroin faktiskt. Fast mer stabilt. På heroinet går månendet väldigt upp och ner. Från att man är superfjuttad precis efter fixen, tills att vara påtänd under ett par timmar och sen blir man dålig när heroinet slutar att verka. Så ungefär var fjärde timme brukar jag behöva fylla på om jag ska hålla abstinensen borta på heroin. Metadonet har den stora fördelen att det verkar mycket längre, och man känner sig frisk dygnet om man fyller på en gång om dagen.

Har som sagt kännt av biverkningarna en hel del, mycket mer än jag hade hoppats på. På morgonen och förmiddagen mår jag väldigt illa och har spytt varenda dag, hatar att spy, det är så himla äckligt. Sen är det svettningarna som är väldigt jobbiga eftersom svetten är så klibbig. Svettas så fort jag rör på mig, så mycket att kläderna blir helt genomblöta. Har bytt kläder två gånger per dag ungefär. Dock ska det förhoppningsvis lägga sig så småningom! Sen är magen helt paj. Metadonet gör så att tarmarna inte arbetar särskilt aktivt, vilket gör att magen stannar upp och blir hård som en sten. Kan inte skita med andra ord! Vilket orsakar jobbig magknip och får magen att se gravid ut :). Sist men inte minst blir jag fruktansvärt trött. Riktigt slö och seg i kroppen och har sovit som en bebis om nätterna. Jag har väl i princip dubblat min genomsnittliga sovtid, från 4-5 till 8-10 timmar per dygn. Sammantaget så känner jag mig frisk och inte sugen på heroin. Men å andra sidan har jag ont i kroppen, är svullen, svettig och trött. Men jag klagar ändå inte. För jag är så jävla tacksam att jag är frisk och abstinensfri, så vilka biverkningar som helst är egentligen värda att stå ut med. Och sen är det ju mycket möjligt att biverkningarna blir bättre med tiden också.

Det värsta som skulle kunna hända just nu skulle helt klart vara att bli av med metadonet. Jag har hört såna skräckhistorier om metadonavtändningar de senaste dagarna att jag redan fasar för den dagen jag eventuellt skulle vilja eller behöva sluta med metadon av någon anledning. Till skillnad från heroinavis så håller en metadonavtändning nämligen i sig i flera månader, och man är lika jävla sjuk som på heroinet hela tiden. Även om man trappar ut metadonet långsamt så kommer det alltid en smäll som man inte kan undvika den dagen man slutar helt och hållet. Metadon lagras i kroppen och cellerna under mycket lång tid, och det är tydligen därför man är sjuk så himla länge. Usch, jag vill inte ens tänka på den dagen…

I kväll ska jag träffa mina föräldrar, vilket var ett tag sedan. Jag har varit så dålig den senaste månaden att jag inte har orkat med att träffa dem. De har accepterat att jag går på metadon, vilket jag faktiskt inte trodde att de skulle göra. Jag menar, tidigare så har deras åsikt varit att metadon är lika mycket knark som heroin. Nästan värre än heroin tror jag till och med. Men nu har de väl förstått att jag måste ha metadon för att kunna hålla mig borta från heroinet. Jag sa till dem att jag är mer rädd för att gå ut och ta återfall på återfall än vad jag är för att fastna i metadonprogrammet, och det menar jag verkligen, och det förstod dem! Jag har kommit till en punkt i mitt missbruk att precis vad som helst är bättre än att fortsätta leva så som jag har gjort de senaste åren. Till och med döden är ett bättre alternativ om jag ska vara helt ärlig. Så visst, metadon är sjukt beroendeframkallande, ger en massa jobbiga biverkningar och absolut inget första hands val. Men jag har gjort så många behandlingar nu, och ett oräkneligt antal försök att tända av, och ändå gått på heroinet gång på gång på gång. Jag har gjort saker som jag aldrig skulle drömma om göra, hoppat från både andra och tredje våningen, liftat land och rike runt för att få tag på heroin. Så jag menar verkligen från djupet av mitt hjärta att metadon har räddat mitt liv, och att jag är otroligt tacksam över att jag har kommit in på den här  underhållsbehandlingen!

5 Responses to “En vanlig dag på metadon.”

 1. "snubben" skriver:

  Förstår vad du menar med ”svettningarna” jag själv har gått på oxycontin och tramadol i 2 år vilket inte kan jämföras med heroin då heroin är myyyyyyycket ”värre” men önskar verkligen de fanns någon underhållsmedicin för att sluta med oxy/tram också, det vore underbart! Btw din blogg är intressant att läsa spec om man själv är ”opiat-torsk” , håll hoppet vid liv och fortsätt kämpa!!

 2. Dagge skriver:

  Prova att ha så låg dos som bara det går. Då märker du inte så mycket av biverkningarna. Försök också att röra på dig ”Motionera” och din kropp kommer fungera bättre. Haft metta i 11år och det har gett mig ett nytt liv så håll ut. Mvh Dagge

 3. Josefin skriver:

  Vet vad du menar med biverkningarna.Har själv en dos som är dubbelt din och har sjuka svettningar, hemskt är det..men kanske det blir bättre med tiden och lägger sej..en del mår bra på metta och en del mår bra på sub..gäller hitta rätt..biverkningarna får man väl stå ut med ett tag, bara skönt slippa leva så som man gjort alldeles för många år.
  Du fixar detta om du vill! Lycka till.

 4. Jonna V skriver:

  Hoppas nu inte metadonet blir allt för drygt för dig! Det kommer säkert plana ut lite när du är van med det :)
  Har följt din blogg här nu ett tag, du verkar vara en bra och smart tjej!
  Önskar dig allt gott!

  MVH: En annan opiattorsk

 5. Retard skriver:

  Bra kämpat, ta tag i ditt liv nu och ställ saker och ting till rätta! Akta dig för återfall och bli aldrig övermodig, älskar att läsa din blogg btw!

Leave a Reply

« Tillbaka till textkommentarer
:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: